Een tijdje terug plaatsten we een educatieve post op Facebook over gezichtsbescherming, want dit is nu eenmaal belangrijk tijdens het uitoefenen van onze hobby. In deze post gaan we er wat dieper op in.

De mate van bescherming hangt uiteraard af van een aantal factoren zoals type event, omgeving en de regels. Op een CQB-event zal je uiteraard meer bescherming willen dragen dan tijdens een event in een weids bos.

Concreet zijn er een aantal manieren om je gezicht afdoende te beschermen:

  1. Je hals. Met een sjaaltje (Buff, shemagh of iets dergelijks) kan je al snel een beperkte mate van bescherming hebben voor je hals. Als het even nodig is, kan je dit ook voor je mond trekken om tijdelijk wat meer bescherming te hebben.
  2. Mond en aangezicht. Met een combinatie van (mesh)masker en een bril die volledig afsluit, is zo goed als je volledige gezicht beschermd. Meshmaskers bestaan in een aantal varianten, soms met mesh tot aan de oren, soms enkel met mesh voor de tanden.
  3. Je tanden. Als je toch enige bescherming wilt, maar niet graag je volledige gezicht inpakt, is het ook mogelijk om enkel tandbescherming te dragen in de mond. Dat kan je doen door een bitje te gebruiken. Er zijn bitjes op de markt die je toelaten om deze zelf te vormen naar je gebit. Met sommige kan je zelfs aardig spreken en drinken.
  4. Je volledige gezicht. Ten slotte kan je er ook voor kiezen om volledige gelaatsbescherming te dragen in de vorm van een masker (bv. Dye, WarQ of gelijkaardig product). Dit is een volledige bescherming die doorgaans ook de oren beschermt.

Als je niet volledig zeker bent welk type van bescherming bij jouw speelstijl of type event past, kan je je altijd informeren bij je collega airsofters of een airsoftwinkel. Het is namelijk niet altijd even gemakkelijk om te bepalen wat er nu geschikt is voor airsoft en wat niet. Zo kan je ook op voorhand al deels bepalen of een bepaald product zal werken voor jouw noden of niet.

Vergeet ook niet dat voor sommige combinaties ook een aanpassing van je replica nodig kan zijn. Met een volledig (mesh)masker kan het bijvoorbeeld nodig zijn om je vizier op een verhoog te monteren, omdat je anders geen goed zicht op je doel kan krijgen.

Tot slot raadt AAB iedere airsofter aan om toch een minimum aan gezichtsbescherming te dragen. Zelfs een sjaaltje kan al schade voorkomen, want bb’s raken hun energie vrij snel kwijt door hun geringe massa, ook al ligt hun snelheid nog zo hoog.


0 reacties

Leave a Reply

Avatar plaatshouder

Your email address will not be published. Required fields are marked *